Huizenprijzen zijn gemiddeld met 8,8 procent gestegen in het tweede kwartaal van dit jaar, vergeleken met een jaar eerder.

Op kwartaalbasis is de stijging minder sterk met een plus van 2,1 procent, blijkt uit cijfers van makelaarsclub NVM.

Het aanbod van te koop staande woningen is licht gestegen op kwartaalbasis.

De woningmarkt heeft in het tweede kwartaal vrijwel geen effecten ondervonden van de coronacrisis, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Volgens de organisatie werden er relatief zelfs meer woningen boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren.

Gemiddeld verwisselden woningen voor 335.000 euro van eigenaar. Ruim de helft van de huizen werd voor meer dan de vraagprijs van de hand gedaan.

De gemiddelde huizenprijs lag in het tweede kwartaal 8,8 procent hoger dan een jaar eerder. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar was de stijging beperkter met een plus van 2,1 procent.

De NVM-makelaars verkochten in totaal ruim 37.600 bestaande koopwoningen. Het aantal transacties steeg ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar maar daalde licht met bijna 4 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

"Hoewel er in absolute zin minder kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen", constateert NVM-voorzitter Onno Hoes. Hij heeft de indruk dat consumenten toch vertrouwen houden in de veerkracht van de Nederlandse economie.

Nu er minder belangstelling is van beleggers en expats krijgen starters en doorstromers daarbij meer kansen. De NVM merkt verder dat er vanwege het vele thuiswerken nu meer vraag is bij huizenzoekers naar bijvoorbeeld een extra werkkamer, een balkon of tuin.

Klap op huizenmarkt door coronacrisis moet nog komen

Mogelijk gaan de huizenprijzen komende jaren wel dalen als gevolg van de coronacrisis. De Nederlandsche Bank (DNB) stelde vorige maand dat de impact van de virusuitbraak op de woningmarkt nu nog beperkt lijkt, maar aan een lichte prijsdaling valt waarschijnlijk toch niet te ontkomen. De omslag op de woningmarkt zou pas in de loop van de tweede helft van dit jaar plaatsvinden.

Economen van ABN Amro komen in een donderdag gepubliceerd rapport tot dezelfde conclusie en gaan uit van een daling van de gemiddelde huizenprijs met 2 procent in 2021. Met het vooruitzicht van een sterk stijgende werkloosheid "kan het niet anders dan dat ook de huizenmarkt last zal ondervinden van de crisis”, schrijft econoom Philip Bokeloh van ABN Amro.

De bank wijst erop dat bijvoorbeeld het aantal te koop staande woningen in het tweede kwartaal van dit jaar is gestegen, vergeleken met het eerste kwartaal. Dat kan duiden op een eerste kentering in de markt.

Makelaars passen bezichtiging koopwoning aan in coronatijd

Makelaars hebben naar eigen snel geanticipeerd op de corona-uitbraak door hun werkwijze aan te passen. Huizenbezichtigingen vinden momenteel plaats met maximaal twee kijkers, met 1,5 meter afstand, waarbij bijvoorbeeld deurklinken worden gedesinfecteerd.

Ook is er gewerkt aan alternatieven om contracten te ondertekenen. Geldverstrekkers en notarissen accepteren de door NVM ontwikkelde digitale handtekening inmiddels.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: Amsterdam koelt af, Almere booming